Boudičky, kennelky, přepravky, klece a vše kolem nich

Boudičky, kennelky, přepravky, klece a vše kolem nich

Terka z blogu pejskárium.cz mne pozvala do svého podcastu, abych popovídala o mých zkušenostech s boudičkama.

Bavily jsme se o pozitivech a negativech, různých typech klecí, kennelek a přepravek, popsala jsem různé tipy jak s pejskem pobyt v kleci trénovat a jak zvýšit hodnotu klece jako takové. Zmiňujeme i zkušenosti ostatních kde všude se může hodit pejskova znalost klecí a schopnost odpočívat v nich.

Pro podporovatele Terky na Hero Hero jsem natočila i videa z tréninku s kennelkami.

Tenhle článek je moje příprava na podcast, kterou jsem si dopředu vypracovala a při nahrávání jsem do ní koukala.

I tak jsme v dlouhém povídání nestihly zmínit úplně vše, protože o tomto tématu by se dalo bavit celý den. V článku tedy možná najdete i pár věcí navíc, které v podcastu nezazněly. Naopak v podcastu jsme se rozpovídaly o věcech, které jsem dopředu neplánovala, takže je zde nenajdete. 😉

Klece, boudičky, kennelky, přepravky a vše příbuzné

Pozitiva

  • Místo na odložení pejska na různých psích akcích, doma kvůli nějaké situaci (potřebuju oddělit psy, chránit je před dětmi nebo naopak, atd.)
  • Místo pro pejska, kde si může v klidu odpočinout
  • Do auta, aby se nepohyboval navolno
  • Do auta kvůli bezpečí (bezpečnostní klece)
  • Klece pejsek může potkat na různých dalších místech – veterina, odkládačky na cvičáku, před různými atrakcemi (vlci na Šumavě, obchoďáky)
  • Místo, kam dát psa kvůli rekonvalescenci, abychom omezily nežádoucí pohyby
  • Můžu do ní dát malého pejska cestou ve vlaku/autobusu – mimo jiné nemusím kontrolovat, jestli někoho neočmuchává

Negativa

  • Špatně zvolená velikost může být pro pejska nepohodlná
  • Špatné spojení klece v pejskovo vnímání
  • Pro některé psy, kteří jsou klaustrofobní, to prostě není ono
Co je tedy zásadní, aby byla klec čistě pozitivní záležitostí?

Vybrat správně velikost -> myslet na to, že štěně rychle poroste, hned od začátku si může zvykat na velikost pro dospělého (když pak bude mít k této konkrétní boudičce hezký vztah, nehrozí, že jak poroste, bude chtít furt novou a novou boudu se stejným poměrem prostoru navíc).

Klec by měla být velká tak akorát pro to, aby se tam mohl pejsek rozvalit na bok a natáhnout nohy. Takže nám může při vybírání pomoct změřit psa v kohoutku a od čumáku po kořen ocasu plus přidat nejméně 10cm do každé strany.

Druhy

Jak vybrat správný typ klece? Záleží na co klec potřebujeme a jakého máme psa…

Látkové kennelky

! vybrat vhodně vzdušnost

+ Skladnost

+ Váha

+ Příjemné měkké stěny, ke kterým se může pejsek přitulit

– Látkové stěny zdrží zdrhače jenom na pár vteřin

– Zipy se naučí hodně pejsků rozepínat

– Když jsou málo vzdušné, může si je pes zadýchat, tuplem když je v létě mokrý po koupání, tak tam má za chvíli saunu

Já mám all4pet.cz a jsem už několik let spokojená. Jezdí s námi na všemožné akce, holky v nich doma odpočívají nebo i cestují v autě.

Kovové klece (skládací)

! Koukat na různé tipy zavírání, některé pejsek snadno otevře

+ Zadrží většinu zdrhačů (nebo zjistíte, že máte doma velice šikovného pejska, takže taky plus)

+ Nezapaří se

+ Lépe se udržují čisté

– Jsou těžší

– Složit nemusí jít tak hezky

– Řachtají, to může iritovat lidi i psy

– Je všude vidět, takže třeba na rušnější psí akci si pes tolik neodpočine, protože pokukuje furt okolo (lidé různě zakrývají, ale tady zas přichází na scénu zapaření…)

– Pro psa nemusí být příjemné opřít se o studené tvrdé mříže, pro některé naopak úžasné zchlazení a drbání

Mám už několik let velkou od Trixie, kterou mám trvale umístěnou doma a využívám jí na oddělení psů, pobyt pejska při klidovém režimu atd.

Plastové přepravky

! Spíše pro malé pejsky, ale i certifikované na přepravu letadlem, značka Trixie – certifikace IATA

+ Nestudí

+ Snadná omyvatelnost

+ Váha

+ Skladnost do auta

– Nejdou moc skládat

– Útěkáři se mohou poranit/sežrat plast

Klece do auta

Můžeme použít výše zmíněné. Oproti vození psa jinými způsoby zaberou hooodně místa, je potřeba s tím počítat. Na druhou stranu zabrání psovi pohybovat se nebezpečně po autě a ochrání ho před např. spadnutým batohem. Výše zmíněné typy klecí ho ale nemusí ochránit při autonehodě. Jsou výrobci bezpečnostních přepravek do aut, které mají kvalitnější konstrukci, různé posuvné mechanismy apod, které při nehodě psa uchrání.

Klecepropsy.cz – bezpečnostní klece s deformační zónou, crash testy

Značky dalších klecí:

Elementrix, Savic, Decathlon, Trixie, Maelson

Batůžky a další alternativy pro malé psy

Skvělá věc! Batůžek poslouží i jako boudička, pelíšek, přepravka, prostě vše v jednom.

Já mám na Bobinku tašku Nugo.cz a jsem moc spokojená!

Klec jako řešení separačky?

Ano i ne. Člověk pořídí podle rad na fb, postaví jí do obýváku a šoupne do ní psa, který jinak štěká v předsíni a škrábe na vchodové dveře. Pes je najednou hezky potichu a když se majitel vrátí, leží rozpláclej a „směje se od ucha k uchu“ s vyplazeným jazykem.

Je separačka vyřešená? Ne. Jsou vyřešené maximálně námi nechtěné projevy separačky, ale strach a úzkosti ze samoty přetrvávají, protože projevy stresu jako zrychlené dýchání, ztuhlé tělo, třes nebo různé další věci můžeme stále pozorovat…

Klec jako pomocník se smečkou?

Když mám doma dva a více psů klec může být často jediným řešením a zároveň cestou ke klidné domácnosti. Já vím, že se mi neservou, psi vědí, že k nim ten další nemůže, takže si lépe odpočinou.

Jak říká Lenka Blachová, vy jste těmto psům určili, že budou spolu žít. Vy proto také musíte zajistit, aby měli všichni co největší životní pohodu. Když domů přinesu nového psa, pro toho prvního to může být velice nepříjemná situace.

Jak já vždycky říkám, je to jako by vám domů někdo přivedl bezdomovce, nebo kohokoliv cizího, malé dítě, nebo dospělého, a řekl, že tady teď hezky spolu budete bydlet, spát, jíst, chodit na záchod a všechno ostatní. Nikdo by z toho asi nebyl úplně nadšený. Já bych třeba byla mnohem radši, kdybych věděla, že bude ten druhý ve svém místě, třeba vlastním pokoji a teprve postupně se budeme seznamovat a sžívat…

Zároveň by se ale mohli zamyslet i majitelé psů, kteří se mají rádi, tuplem majitelé těch, kteří se milují a nedají bez sebe ránu a třeba bývají v kleci spolu. Může se stát, že bude jeden ze psů zraněný, bude po operaci nebo podobně. Druhý pes by mu pak mohl ránu rozlízávat, nebo ho neustále vyzývat ke hře apod. V těchto situacích může být klec dobrým pomocníkem, ale pouze pokud jsou psi zvyklí být v ní když je druhý navolno.

Jak naučit psa, aby měl klec rád?

–> v podcastu to popisuji poměrně podrobně i se všemi možnými souvislostmi, tak doporučuji poslechnout… 😉

Někdo trénuje čistě shapingem, odměňuje klid v kleci, celý trénink je tichý, klidný atd. Ano, to je jedna z důležitých částí, ale já ještě raději s klecí dělám další věci, které dohromady pejskovi vytvoří o kleci co nejlepší obrázek.

1) Dlouhé odměny v kleci a zvyšování její hodnoty – ožužlávání kostí, parůžků, uch, kong, lízací podložky, interaktivní hračky, každé krmení v boudičce, záhadné objevení pamlsků v boudičce, které tam pejsek nečekaně objeví…

2) Trénink chození a odcházení z boudičky – pro pejsky, které nebaví pomalý shaping, pro ty, kteří potřebují zlepšit motivaci na chození do boudy, prostě pro všechny – dáme psovi obojek a přidržíme ho za něj, hodíme do boudičky hrstku pamlsků a řekneme můžeš, nebo jakékoliv slovo, aby věděl, že je může sežrat a pustíme ho. Tím, že jsme ho drželi při házení pamlsků dovnitř, tak jsme ho na ně ještě víc namotivovali, protože přece zakázané ovoce nejlíp chutná. 😉

Potom co pamlsky dojídá, tak ho přivoláme zpátky k nám ven. Odměníme, ale něčím o trochu slabším, než co házíme do boudičky. Potom ho zase chytíme za obojek, hodíme hrstičku, řekneme můžeš a vypustíme. Je fajn házet ty pamlsky co nejdál do boudičky, aby tam celý vlez. Jakmile první hrstičku dojídá, přihodíme mu tam další várku. Poté ho zase přivoláme ven. Opakujeme několikrát a občas přivoláme ven hned po první várce pamlsků, někdy mu přihodíme jednu další, někdy další dvě.

Poté většina pejsků začne po dojedení pamlsků čekat v boudičce na to, co bude dál, jestli přiletí další várka. Tuhle chvilku počkání bychom neměli minout a pořádně je za to odměnit.

Pokud pejsek vyběhne z boudičky dřív než stihneme hodit další várku nebo ho přivolat, nic se neděje, v této fázi nemá smysl ho tam vracet zpátky, ale zase ho přidržíme a začneme od začátku. Je to totiž hodně o nás, jak rychlý jsme, takže se to musíme naučit spíš my.

Pokud už pejsek krásně v boudičce hezky čeká na další várku hozených pamlsků nebo na přivolání ven, můžeme zařadit slovní povely, které chceme mít spojené s boudičkou. Předřadíme třeba „do boudy/místo“ před slovo můžeš na pamlsky, a to můžeš postupně úplně vyřadíme. Taktéž před přivolání vložíme například volno.

3) Shaping chození do boudičky v klidu – pro psy, kteří nemají s boudičkou špatné zkušenosti, baví je trénink tímto způsobem, umí při tom být v klidu a přemýšlet. Odměňujeme pohyb k boudě, poté do boudy, v boudě delší počkání, řekneme povel pro lehni, nebo ukážeme gesto a následně odměňujeme to, že si pejsek v boudě sám lehne. Mezitím odhazujeme pamlsek pryč a pejsek by se měl sám vracet. Používáme slovní povel jen na volno a odhození pamlsku, klikáme nebo jinak označujeme a slovní povel na boudu přidáme až potom, co pes ví, že má vlézt do boudy a lehnout si tam…

4) Odměňování klidu v boudičce – když pejsek umí být v boudičce, naladíme se na utlumený režim, sedmeme si pohodlně třeba s knížkou nebo mobilem vedle klece a odměňujeme pejska za to, že v boudičce v klidu leží. Na začátku pravděpodobně bude našpicovanej, bude třeba zkoušet různé cviky, vyskakovat a zase skákat dovnitř, koukat na každý náš pohyb, ale cílem je unudit a nepravidelně dávat pamlsky. V tomhle cvičení bych doporučovala připravit si pamlsky do mističky, aby se nám dobře dávaly, a nepoužívat žádný klikr nebo jiné označení, na které pejsek reaguje. Nemluvíme, koukáme na pejska jenom po očku a jednou za čas pomalu sáhneme do misky a bez emocí pamlsek položíme do boudy. Je fajn vyhradit si na to více času, abychom překonali to počáteční psí vzrušení a dostali se opravdu až do módu klidu.

5) Odložení psa do boudičky, když je utahanej – když pes nemá z boudičky vysloveně strach, můžeme ho tam po náročném programu dát. Když bude opravdu v takovém tom gumovém stádiu před usnutím, třeba na psím táboře, bude rád za možnost odpočinku v boudě. Je to trochu kontroverzní, ale například moje holky si díky tomu klec na psích akcích díky odpočinku ještě více oblíbily.

6) Různé další klecové hry, například podle Susan Garrett

Proč není dobré do boudy lákat?

  • Co udělám, až někdy nebudu mít něco dobrého po ruce? Pes nás může zkoušet a chtít lepší a lepší lákadla.
  • Pocit zrady, když ho tam nalákáme.
  • To, že tam jde za jídlem a sní ho neznamená, že se tam cítí v pohodě.

Další situace, kdy se naučená boudička hodí

Leslie McDevitt využívá kennelky při nácviku rychlé otočky k majiteli pro použití při hře podívej se na.

Canisterapeutické zkoušky, kde je povinné mít pejsky odložené v boudičce.

Kočky, králíci, morčata a další

Ano, i u ostatních zvířat je fajn se nad tím zamyslet.

Krmíme v přepravce, necháme kolem ní zvířátko chodit a zkoumat jí…

Klasické otázky

Můžu nechat štěně v kleci 3 hodiny? Na jak dlouho v ní pes může být zavřený? Může v ní být celou dobu co budu v práci?

Zkuste se sami zamyslet. 😀 Na tyhle a ještě další otázky jsem odpovídala v podcastu.

Doufám, že Vám tento článek v něčem pomohl, že se Vám líbil třeba přímo i podcast a že třeba díky tomuhle všemu přibude na světě pejsek, který si boudičky díky přístupu svých páníčků oblíbí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *